Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Benvenuto, Ospite
Nome Utente Password: Ricordami

Bankrot Starog Kontinenta: Spas U Raspadu Eura Na Dvije Valute?
(1 Online) (1) Ospite
  • Pagina:
  • 1

ARGOMENTO: Bankrot Starog Kontinenta: Spas U Raspadu Eura Na Dvije Valute?

Bankrot Starog Kontinenta: Spas U Raspadu Eura Na Dvije Valute? 10 Anni fa #2078

  • tuper
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Messaggi: 108
  • Karma: 0
Bankrot Starog Kontinenta: Spas U Raspadu Eura Na Dvije Valute?

Kako bi spasili euro i cijelu Europu, lideri europskih zemalja u četvrtak u Bruxellesu moraju naći neko rješenje. Jedno od njih je kontrolirani raspad eura na dvije valute - jedna bi se koristila u zemljama poput Italije, Grčke i Španjolske, a druga u Njemačkoj, Nizozemskoj, Finskoj...

21.07.2011, Danas.hr

Europa i svijet u strahu su da će, umjesto da se na sastanku šefova država ili vlada euroskupine u četvrtak u Bruxellesu donesu odlučne mjere za spašavanje Grčke, neodlučnost njemačke savezne kancelarke Angele Merkel najozbiljnije ugroziti zajedničku euro. Moćna europska valuta mogla bi prestati postojati u onom obliku u kakvom je poznajemo. A, kako je priznala Merkel, "padne li euro, pada Europa".

Euro bi mogao pasti jer je kriza koja je prije godinu dana započela u Grčkoj metastazirala. Odgovor europskih lidera na tu krizu bio je kao odgovor Europe na početak rata u Hrvatskoj i BiH: kakofonija različitih stavova i prijedloga koji su međusobno isključivi i nerealni. Ta kakofonija, rekao je grčki premijer George Papandreou , "stvara paniku umjesto sigurnosti".

Jedno od rješenja koje se pojavljuje u javnosti je – kontrolirani raspad eura na dvije valute. O jednoj se govori kao o euru za siromašne, latinskom euru ili perifernom euru (EUP). O drugoj se govori kao o euru za bogate, teutonskom euru ili centralnom euru (EUC). Euro za siromašne koristile bi, između ostalog, Grčka, Italija, Španjolska, Portugal i Irska. Euro za bogate koristile bi Njemačka, Nizozemska, Finska, Belgija i Austrija, piše Večernji list.

S podijeljenim eurom Hrvati bi bili dvostruko siromašniji

Analitičari banke HSBC već su izračunali da bi vrijednost EUP-a bila oko 3,3 kune (0,65 USD), a vrijednost EUC-a oko 9,5 kuna (1,83 USD).

Podjela eura na dva dijela bi bila katastrofa za građane Hrvatske, smatra profesor sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Ante Babić.

"Tu priču kao opciju guraju zluradi Britanci. Ako se to dogodi, euro bi vrijedio dvostruko manje, a druga latinska polovica ne bi vrijedila ništa. Kada bi došlo do podjele, u koju nikako ne vjerujem, Hrvatska i zemlje regije osiromašile bi za pola jer sve što imamo u eurima je", kazao je ekonomski analitičar Babić.
Gold is the money of kings, silver is the money of gentlemen, barter is the money of peasants, but debt is the money of slaves.
Ultima modifica: 10 Anni fa Da tuper.

Re: Bankrot Starog Kontinenta: Spas U Raspadu Eura Na Dvije Valute? 7 Anni, 3 Mesi fa #2914

  • Pagina:
  • 1
Tempo generazione pagina: 0.12 secondi