Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Benvenuto, Ospite
Nome Utente Password: Ricordami
  • Pagina:
  • 1

ARGOMENTO: Trgovanje

Trgovanje 10 Anni, 2 Mesi fa #1989

  • teknik
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Messaggi: 535
  • Karma: 0Trgovanje

Trgovanje je dobrovoljna razmjena robe, usluga, ili i robe i usluga.
Trgovanje se naziva i commerce. Mehanizam koji omogućuje trgovanje, zove se tržište. Prvi oblik trgovanja je bila trampa, direktna razmjena roba i usluga. Trgovanje je začeto početcima komunikacije, još u prahistorijskim vremenima. Trampa je bila glavna olakotna pogodnost prahistorijskih ljudi koji su trampili robu i usluge između sebe prije inovacije novca iz današnjih, modernih vremena. Moderni trgovci umjesto trampe upotrebljavaju razmjenu kroz nekakva sredstva, od kojih je jedno novac. Izum novca, (a poslije i kredita, papirnatog novca i ne - materijalnog, odnosno ne - fizičkog novca) je vrlo pojednostavio i unaprijedio trgovanje. Prvi oblici novca su bili objekti sa intrinzičnom, stvarnom vrijednošću. Bio je to takozvani robni novac i uključivao je bilo kakvu opće dostupnu robu koja je imala intrinzičnu vrijednost. Povijesni primjeri su svinje, školjke, kitovi zubi i često stoka. U srednjovjekovnom Iraku, upotrebljavao se kruh kao rani oblik novca. U Meksiku pod Montezumom, novac su predstavljala zrna kakaa. Razmjena između dva trgovca se naziva bilateralna razmjena, a između njih više - multilateralna razmjena.

Tržišna ekonomija je ekonomski sistem u kojem se proizvodnja i distribucija robe i usluga odvija kroz mehanizam otvorenog tržišta vođenog sistemom slobodnih tržišnih cijena.
U tržišnoj ekonomiji, proizvođači i potrošači određuju svojom voljom što će kupovati i proizvoditi bez uplitanja državnih vlasti.
To znači da je proizvođač taj koji određuje šta će proizvoditi, koliko će proizvoditi, koliko će to koštati, koliko će za to platiti zaposlenike i sl., a ne vlada.

Danas se ropstvo prakticira u tajnosti.
Riječ roblje se odnosi na ljude koji su tretirani kao vlasništvo drugih osoba, domaćinstava, kompanija, korporacija ili vlada.
Uvozna ili domaća, ljudska roba se još uvijek izlaže, kontrolira i tretira kao životinje.

Industrija oružja ostvaruje profite trgujući strojevima stvorenim za sakaćenje i ubijanje ljudskih bića.
Globalni trošak na vojnu industriju je porastao za više od 45% u zadnjem desetljeću, dostignuvši iznos od 1.5 triliona dolara u 2008.
Osiromašeni uran ostaje radioaktivan i nakon milijardi godina, danas se praktički vojsci i proizvođačima naoružanja daje besplatno.
Radijacija ne poznaje i ne priznaje granice, društveno socijalne klase i vjere.
Rat nikako ne može izazvati ekonomski bum, barem ne direktno, budući da povećanje bogatstva, imućnosti i izobilja nikada ne dolazi kao rezultat uništavanja dobara.
  • Pagina:
  • 1
Tempo generazione pagina: 0.11 secondi