Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Benvenuto, Ospite
Nome Utente Password: Ricordami
  • Pagina:
  • 1

ARGOMENTO: Rojsu poklon od 9,8 milijardi dolara

Rojsu poklon od 9,8 milijardi dolara 10 Anni, 4 Mesi fa #1559

  • teknik
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Messaggi: 535
  • Karma: 0
Rojsu poklon od 9,8 milijardi dolara

Net.hr, 25.03.2008.

Sumnjiva privatizacija naftnog terminala u Hercegovini, koji je Ljubi Ćesiću prodan zadnjeg dana 2006., ostat će neistražena jer će se revidirati samo slučajevi privatizacije nakon 1997.


Nakon što su bosanskohercegovački čelnici Sulejman Tihić, Haris Silajdžić i Zlatko Lagumdžija postigli neformalni dogovor da se kontrola i revizija procesa privatizacije u Federaciji BiH započne tek od 1997. godine, Muharem Cero, bivši član Komisije za državnu imovinu BiH, naglašava da bi, ako ostane tako, država poklonila privatnim osobama, bez ikakve naknade, i najveći terminal nafte u regiji, koji se nalazi u Dretelju u Hercegovini, piše sarajevski Dnevni avaz.

U BiH je postignut dogovor o reviziji procesa privatizacije, ali samo za razdoblje od 1997. Sumnjiva privatizacija naftnog terminala u Hercegovini, koji je u vlasništvu Ljube Ćesića Rojsa, ostat će tako neistražena jer je Terminal prodan posljednjeg dana 1996. godine.

''Svi znaju, a postoje i relevantni zemljišnoknjižni izvaci, da je Terminal u Dretelju bio vlasništvo bivše JNA, a da je primjenom zakonskih normi potom morao biti vlasništvo države BiH. Njegova knjigovodstvena vrijednost iznosi čak 9,8 milijardi američkih dolara, a ako se u Parlamentu FBiH usvoji zakon o kontroli i reviziji privatizacije tek od 1997. godine, onda bi to jednostavno značilo da se taj objekt poklanja, i to nikome drugom do generalu Hrvatske vojske Ljubi Ćesiću Rojsu'', tvrdi Cero.

Avaz doznaje da je Terminal ''privatiziran'' posljednjeg dana 1996. godine, kada ga je tadašnje Ministarstvo obrane HZHB-a, koje je također istog dana prestalo postojati, ''prodalo'' Rojsu.

Kupoprodajni ugovor nikada nije otkriven, a o cijelom prijenosu vlasništva postoji samo zabilješka koja se nalazi u Općini Čapljina. Nizom sumnjivih transakcija, Terminal je mijenjao vlasnike, od Monitora M, Hercegovina gradnje, da bi na kraju završio u Hercegovačkoj banci.

''U pitanju je klasična pljačka, a na moje zahtjeve da se sve preispita, ni bivši ni sadašnji saziv Vijeća ministara uopće ne reagira. Očito nekima odgovara da se ovo pitanje ne otvara, valjda i da bi bila potvrđena upravo Rojsova teza: 'ko je jamio, jamio je'', ističe Cero za Dnevni avaz.
  • Pagina:
  • 1
Tempo generazione pagina: 0.12 secondi